Pro účastníky semináře Uherské Hradiště

Nákup vitaminových prostředků – sociální fond (nejedná se o FKSP) – je třeba splnit podmínky pro osvobození na straně zaměstnance, tj. § 6 odst. 9 písm. d) ZDP – zde patří například nákup vitaminových prostředků (vždy v lékárně – nikoli benzinka, drogerie či přímo výrobce), dále např. potravinových doplňků, léků s doplatkem apod. Jde o použití zdravotnických zařízení.

Je tedy možné poskytovat např. probiotika, Wobenzym, či jiné léky i vitaminové doplňky – v souladu s interní směrnicí či kolektivní smlouvou.

Ve vyhlášce o FKSP č. 114/2002 Sb. přímá zákonná definice vitaminového prostředku uvedena není. Mělo by však jít o přípravky pro zaměstnance osobně (tj. pro dospělou osobu), k nimž lze zahrnout nejen klasické vitaminové preparáty, ale i takové, kde se obsah vitaminu/ů deklaruje nikoliv pouze kvalitativně, ale též kvantitativně (=oficiálně figurují v deklarovaném složení, přičemž nejde o pomocné látky; např. hořčík s pyridoxinem, vápník s cholekalciferolem, coenzym q10 s thiaminem..).

Tady by již měl být zaměstnavatel opatrný a určit okruh vitaminových prostředků, které budou z FKSP pořízeny a budou splňovat výše uvedené podmínky, např. po dohodě se smluvním lékařem atd.